Aldrig
Som
Andre

Preben Elkjær var en ener. En helt unik angriber, der aldrig gav op. Og som oftest kun havde blik for én eneste ting: Målet.

 

Elkjær voksede op ved siden af Frederiksberg Boldklub og spillede fodbold i alle sine vågne timer. Karrieren fortsatte i Vanløse Idræts Forening, der på det tidspunkt spillede i 1. division og derefter som udlandsprofessionel i FC Köln, der var en europæisk storklub. Den spinkle Preben Elkjær tog 7 kilo på i vægtrummet det første halve år  – men kunne ikke finde sig til rette med den tyske disciplin. Så Elkjær tog  til Lokeren i Belgien, hvor han spillede i 6,5  år og scorede imponerende 98 mål…”Chefen fra Lokeren”, som Sepp Piontek kaldte ham.

Efter en forrygende indsats ved EM i 1984 blev Elkjær solgt til den italienske Serie A klub Hellas Verona. Her var Elkjær hovedpersonen bag klubbens sensationelle italienske mesterskab i 1985. I samme sæson opnåede han legendestatus i italiensk fodbold, da han scorede mod selveste Juventus efter en fantastisk solotur, hvor han tabte sin højre støvle, men alligevel fortsatte for til sidst at sætte bolden i nettet med en strømpesok. Det blev undersøgt om det overhovedet var tilladt at score i strømpesokker. Det var det, så længe man havde bukser på! Den dag i dag forgudes Preben Elkjær i Verona. Overalt, hvor han færdes råber Verona fansene “Elkjær Sinaco!” – som kan oversættes til “Elkjær som borgmester!”

 

Elkjær og hans fandenivoldskhed var en af hovedkræfterne bag det danske landsholds første kvalifikation til en international turnering: EM 1984 i Frankrig.

 

Turneringen blev Elkjærs internationale gennembrud. Han scorede mod Jugoslavien og blev matchvinder i 3-2 kampen mod Belgien. I EM semifinalen mod Spanien husker de fleste fodboldfans det ikoniske billede af Elkjær med en stor revne i sine shorts, der detroniseret går tilbage mod midtercirklen, efter at have sendt det sidste danske forsøg i straffesparkskonkurrencen over mål.

Preben Elkjær var en af verdens farligste angribere midt i 1980’erne, og han fortsatte indsatsen på landsholdet med verdensklassespil i kvalifikationsturneringen til VM i Mexico i 1986. Især 4-2 sejren over Sovjetunionen d. 5. juni 1985, står som et af højdepunkterne i landsholdskarrieren. Ved VM blev Elkjær en af de helt store profiler. Han scorede fire mål og var under turneringen VM topscorer.

I dag er Preben Elkjær kendt som en vidende fodboldekspert med glimt i øjet – og kan opleves på TV3+ i forbindelse med internationale fodboldkampe.

Preben Elkjær var en ener.
En helt unik angriber,
der aldrig gav op.