Upsi upsi, her kommer Onkel Knut. Han er helten i vores nye film og tropper op hver gang, der er udsigt til lidt fest - også selvom han ikke er inviteret.
Han har naturligvis flydende hygge under armen.
Gammel Dansk er en uhøjtidelig drik, der bedst nydes med paraderne nede og humøret oppe. Indrømmet, vores Bitter Dram kradser og bider, men den spreder også varme i kroppen og smil på læben. Som god, klassisk dansk humor, der hellere forbinder end forbander.
Den slags kan vi godt lide hos Gammel Dansk. Derfor går vi nu i luften med en række nye film, der hylder forskellighederne og fællesskabet. Vores helt er Onkel Knut, en usædvanlig levemand, der altid kommer uanmeldt og opfordrer os at til finde grinet frem og løfte glasset for hinanden, for fanden.
Vi tillader os at være kantede og skæve, skøre og glade. For alting behøver ikke at være så pænt og poleret, at vi glemmer, hvor godt det er at mødes på kryds og tværs; i haven, på badebroen, til brunchen, på skovturen eller hvor det nu er, at vi støder ind i hinanden.
Upsi upsi!
Det er sommer! Kan I mærke hvordan det hele summer? Kig med og hør hvordan Onkel Knut ved at det er urtetid!
Lange Lone og Onkel Knut hygger ved morgenbordet, og Lille Benny skal på festival! Men hvad siger vejrudsigten?
Hvad laver Onkel Knut og Lille Benny i en busk? Hør Onkel Knut fortælle om mange af de gode ingredienser. Og Lange Lone dukker selvfølgelig også op som en lækker surprice.
Julen er urternes fest. I hvert fald, når Onkel Knut inviterer til julebag. Ta’ med og find ud af hvad Lille Benny spiser, mens der hygges ved bordet.
Hvad laver Onkel Knut i skoven? Hvorfor har Lille Benny store kogler i sine vandrestøvler? Og hvordan synger man en Gammel Dansk-skålvise? Få svarene i denne film fra et bålsted et sted i den danske natur.
Hvad fa’en...Lille Benny har fået taget knivmærket! Så er det godt, at Onkel Knut har lækker urtesmoothie under armen.
Altid dejligt med et frisk mosebad! Skal vi lige sammen få varmen og høre hvad Onkel Knuts islandske faster altid sagde.
Kender Onkel Knut navnene på alle urter? Og hvad siger Lille Benny til en lille pause?
Gammel Dansk Halvbitter er en ny måde at drikke Gammel Dansk på – for som navnet antyder, så har vi skruet lidt ned for bitterheden. Til gengæld har vi tilføjet et ekstra skud smag i form af honning og rålakrids, som giver et sødt modspil til den velkendte bitre smag.
Den endelige sammensætning og blandingsforholdet mellem de 29 forskellige urter, krydderier og blomster fra hele verden er en af landets bedst bevarede hemmeligheder
Faktisk blev Gammel Dansk oprindeligt til, fordi salget af en tidligere meget populær likør svigtede. De Danske Spritfabrikkers likørfabrik i Roskilde havde ganske enkelt for lidt at se til og i slutningen af 1950’erne, udtalte fabriksbestyrer J.K. Asmund:
”Denne fabrik har hårdt brug for et nyt produkt, hvis den skal gøre sig håb om at kunne fortsætte. Jeg er mand for at lave et nyt produkt. Jeg har studeret urter og har en idé om, hvordan en ny drik skal laves.”
Måske havde J.K. Asmund skelet til de første skriftlige beretninger om den danske bitter helt tilbage fra midten af 1500-tallet. Det var i de tider, at den dansk-norske Kong Frederik den 2. lærte bitteren at kende af kurfyrstinde Anna af Sachsen.
Under alle omstændigheder tog virksomhedens ledelse Asmund på ordet, og han blev den første fabriksbestyrer i De Danske Spritfabrikker, der kom til at udvikle et nyt produkt.
Efter en endeløs række af kombinationsmuligheder, blev Gammel Dansk i 1964 til det, som vi kender i dag. Ikke sød bitter smag, ikke medicinsk smag – men balanceret.
Aldrig som andre.
Hele hemmeligheden bag den særlige bittersmag i Gammel Dansk ligger i blandingsforholdet mellem 29 forskellige urter, krydderier og blomster – bl.a. angelikarod, muskatnød, anis, ingefær og rønnebær.
Frem mod lanceringen i 1964 fik J.K. Asmund og hans medarbejdere frie hænder til at blande sig frem til den rigtige smag. Det danske sidestykke til de konkurrerende, udenlandske mavebittere skulle nok være bitter, men ikke for skarp.
Ingen smagsgivende ingrediens måtte dominere den totale smagsoplevelse, og det var et langt sejt træk for Asmund, medarbejderne og deres familier at udvælge og prøvesmage sig frem til de ingredienser, der giver Gammel Dansk de rigtige aromatiske, skarpe og bitre egenskaber.
Mere end 100 forskellige droger blev testet (droge = rå eller delvis tilberedt råvare fra planter til fremstilling af lægemidler), og først tre år efter at Asmund havde fået idéen til Gammel Dansk, blev den endelige opskrift og smag godkendt.
Den endelige sammensætning og blandingsforholdet mellem de 29 forskellige urter, krydderier og blomster fra hele verden er en af landets bedst bevarede hemmeligheder.
Det er ikke nogen hemmelighed, at rønnebær og de 28 andre ingredienser er med til at skabe den særlige smag.
Men præcis hvor og hvordan i fremstillingen, der opstår den særlige kemi, der adskiller Gammel Dansk fra alle andre, vil vi ikke ud med.
Efter ingredienserne er behandlet og blandet i det rigtige forhold, ligger de og hygger sig i 96% ren alkohol gennem tre måneder, før der tilsættes vand og alkoholprocenten kommer ned på 38%. Herefter tappes herligheden på flaske og er klar til at nydes.
Den karakteristiske flaske er tegnet af arkitekt Bent Severin, Kastrup Glasværk.
Formen på flaskehalsen er designet specielt til at give den helt unik klukkende lyd, der kan høres, så snart der skænkes Gammel Dansk. En lyd, der også er helt sin egen.
Den særlige form med de bløde, velformede rundinger gør, at Gammel Dansk-flasken altid kan kendes – uanset om det er til morgenkaffe, til øl, til fester, fredagsbarer, fejringer, festivaler eller forkælelse.
Kunststykket er – og har altid været – at ingen ingrediens må dominere den totale oplevelse, og dette gør sig også gældende for Gammel Dansk Shot.
Alt godt skal starte et sted. Og med Gammel Dansk Shot med chili og lakrids starter det med duften af den hemmelige blanding af ingredienser, du allerede kender fra den klassiske Gammel Dansk Bitter Dram.
”Vi har skruet ned for bitterheden fra Bitter Dram, men stadig bevaret sjælen og kompleksiteten”
Kunststykket er – og har altid været – at ingen ingrediens må dominere den totale oplevelse, og dette gør sig også gældende for Gammel Dansk Shot. Det første smagsindtryk er den bløde, delikate smag af lakrids, eller det vil sige den nøje afstemte blanding af rålakrids, anis, fennikel og stjerneanis, hvorefter det unikke samspil mellem de 29 forskellige urter, bær, bark, rødder, krydderier og blomster dukker op. Og så melder ingrediens nummer 30 sin ankomst: Chilien. Ja, man kan vel nærmest sige, at smagen kommer snigende. Ikke for meget, ikke for lidt. Men lige præcis så meget, at du vil opleve den som et elegant svirp, som fuldender oplevelsen af et shot, der ikke er som andre.
Gammel Dansk Shot er helt sin egen – også hvad angår anledningerne til at nyde den.
”Meeeeen… En iskold øl er da et udmærket bud på en sidevogn”
Nogle vil nok mene, at Gammel Dansk Shot markerer, at der for alvor skal sættes gang i festen, mens andre vil hævde, at den er den perfekte ledsager til en rolig aften.
Om du vil nyde den til en kold øl, en morgendukkert, et gourmetmåltid, det specielle ekstra til den længe ventede pokeraften eller når der bare skal fejres og forkæles lidt mere i det hele taget, er selvfølgelig helt op til dig.
Sikkert er det i hvert fald, at den ikke er, som shots er flest – akkurat som du heller ikke er, som folk er flest.
”Man kan lige så godt være sig selv, når nu alle andre er optaget”
Det er nærmest umuligt at gå ned på gaden og finde nogen, der ikke kender Gammel Dansk eller ikke har en holdning til Gammel Dansk – både på godt og ondt. Sådan er det nemlig med alt, der tør skille sig ud: Nogle takker pænt nej tak, når den velkendte flaske stilles på bordet, for andre er det den dejligste start på dagen, mens andre igen ser den som en hyggelig manddomsprøve.
Og nu er turen så kommet til, at Gammel Dansk Shot skal bygge sine egne traditioner eller overtage en enkelt eller to. Men lad os begynde med begyndelsen.
Gammel Dansk Shot er resultatet af mange års målrettet arbejde på at udvikle et værdigt familiemedlem til vores klassiske Bitter Dram. Allerede da Gammel Dansk Shot blot var en idé, havde vi ret stærkt på fornemmelsen, at den bløde smag af lakrids skulle have en fremtrædende rolle.
Men nu er det bare sådan, at der allerede findes et hav af lakridsshot på barer og i supermarkedet, så vi gik i tænke- og smagsboksen for at finde et unikt og originalt udtryk. Meget var oppe at vende, men vi endte på chilien som ingrediens nummer 30.
Vi synes selv, at chili er en perfekt makker til lakridsen. Og til de 29 andre ingredienser. Lakridsen står for det bløde og imødekommende, chilien gir’ varme og kant. Vi håber, du er lige så begejstret for resultatet, som vi selv er: Skål!
Gammel Dansk Shot med chili og lakrids er sin helt egen, men stadig i god kontakt med sit ældre familiemedlem. Den indeholder nemlig akkurat de samme ingredienser som den originale Gammel Dansk Bitter Dram, blandt andet angelikarod, muskatnød, ingefær og rønnebær.
”29 gamle venner og en ny, stærk en af slagsen.”
Faktisk har vi blot ændret blandingsforholdet mellem ingredienserne for at opnå en ny og imødekommende smag. Og så alligevel ikke. For der er jo lige ingrediens nummer 30: Chilien. Den supplerer de 29 klassiske ingredienser fortrinligt og leverer en varm eftersmag, der har det med at sprede sig til et stort bredt smil.
Det er ikke nogen hemmelighed, at chili og lakrids og de andre ingredienser er med til at skabe en helt særlig smag.
”Helt naturlig. Og helt sin egen.”
Men præcis hvor og hvordan i fremstillingen, der opstår den særlige magi, der adskiller Gammel Dansk Shot fra alle andre, vil vi ikke ud med. Til gengæld vil vi gerne ud med, at den selvfølgelig er helt og aldeles naturlig og ikke tilsat skyggen af kunstige tilsætningsstoffer.
Efter de 30 ingredienser er behandlet og blandet i det rigtige forhold, ligger de og hygger sig i en nøje afstemt blanding mellem vand og alkohol, der – akkurat som blandingsforholdet mellem de 30 ingredienser – er en velbevaret hemmelighed, da forholdet mellem vand og alkohol også er meget afgørende for det endelige smagsindtryk. Hemmelighedskræmmeriet stopper dog ved slutalkoholprocenten: Efter en rum tid lander den på 32%, hvorefter hele herligheden tappes på flaske og er klar til at blive nydt.
Den karakteristiske flaske er tegnet af arkitekt Bent Severin, Kastrup Glasværk.
Formen på flaskehalsen er designet specielt til at give den helt unik klukkende lyd, der kanzhøres, så snart der skænkes Gammel Dansk. En lyd, der også er helt sin egen.
Den særlige form med de bløde, velformede rundinger gør, at Gammel Dansk-flasken altid kan kendes – uanset om det er til morgenkaffe, til øl, til fester, fredagsbarer, fejringer, festivaler eller forkælelse.
Vi har skruet lidt ned for bitterheden, men stadig holdt fast i filosofien om, at et shot gerne må kradse lidt.
Gammel Dansk Halvbitter er, ja, halvt så bitter som sin storebror.
Det er en ny måde at drikke Gammel Dansk på – for som navnet måske antyder, så har vi skruet lidt ned for bitterheden, men stadig holdt fast i filosofien om, at et shot gerne må kradse lidt.
”Bitter Dram har fået en lillebror – en som er lidt sødere”
Fordi vi har stadig brug for at blive udfordret og komme ud af vores komfortzone. For det er dér, vi i sandhed udvikler os. Derfor har vi fornyet den gamle opskrift og lavet en Halvbitter for dem, der ikke er helt klar på den intense bitterhed originalen har, men stadig gerne vil mærke, at de lever.
Gennem rejsen fra glasset til maven, bliver man mødt af en smag der er sød og krydret på samme tid. Halvbitter indeholder nemlig de klassiske urter og krydderier, som du måske kan genkende, men den er stadig helt sin egen. Den har fået tilsat honning og rålakrids, som skruer op for sødmen. Det giver et fint modspil til den velkendte bitre smag, som ellers kendetegner Bitter Dram. Det gør den nye Halvbitter krads og på samme tid sød. Lidt ligesom en kanotur i silende regn, men med den perfekte medvind i ryggen.
”En bittersød fornøjelse”
Der er én ting vi ikke har pillet ved i vores nye Halvbitter, nemlig de naturlige ingredienser.
Den unikke kombination af naturlige urter råder over en lang række forskellige smagsindtryk. De kommer fra den velkendte Gammel Dansk og er bl.a. fennikel, stjerneanis, appelsinblomst, kardomme, rønnebær og malurt, der alle harmonerer med den søde honning og rålakrids. De to ingredienser, der giver et sødt modspil til den velkendte skarpe smag af Gammel Dansk og putter det halve i Halvbitter.
”En isterning ødelægger den ikke, men det gør bål under åben himmel så sandelig heller ikke”
Fremstillingen er kendetegnet ved godt gammeldags håndværk, hvis vi selv skal sige det. Halvbitter er nemlig et resultat af grundig tilsmagning af en lang række frugtjuice, ekstrakter og destillater lavet af helt naturlige krydderier såsom bær, bark, blomster og urter. Det har vi puttet på flaske og kaldt Gammel Dansk Halvbitter. En flaske som stadig har sit karakteristiske udseende – naturligvis.
Selvom Gammel Dansk ikke har så mange år på bagen, er den alligevel at finde på diverse barer og værtshuse landet over. Vi anbefaler at nyde den præcis som den er eller i selskab med en isterning. Bevares, bittheden er knap så heftig som sin forgænger, men det er en anden sag, når vi snakker procenter. For med 30% skal Gammel Dansk Halvbitter stadig nydes med omtanke – ligesom så meget andet her i livet.
Vi er klar over, at Gammel Dansk sætter smagsløgene på prøve. At Gammel Dansk er noget, nogle lige skal vænne sig til. En tilvænningsøvelse om man vil. Ligesom det var med kaffe. Eller øl for den sags skyld. For det er ikke alle, der ligefrem omfavner den karakteristiske bitre smag ved første møde, og for dem er Halvbitter en slags håndsrækning. En måde at mødes på midten, hvor den knap så bitre smag og tilførte sødme fungerer som et fremragende alternativ til den intense bitterhed fra originalen, men som stadig har noget kompleksitet og kraft i sig.
Vi hører meget gerne fra dig, hvis du har nogle spørgsmål:
info@ddskas.dk
Århusgade 88, 5. th.
DK-2100 Copenhagen Ø
Tel.: (+45) 35 26 22 22
www.ddskas.dk
E-mail: info@ddskas.dk
Besøgsadresse:
Kaapeliaukio 1 P.O Box 350,
00101 Helsinki
Tel. +358 207 013 013
https://anora.com/
We are passionate about creating great moments. We want to help our customers enjoy themselves – at home, in restaurants, or in bars and clubs. We are proud of our products. We generate revenue, we create good places to work, and we preserve Nordic culture. But we are also aware of the dark side of alcohol. We have to take both its good and its bad aspects into account. At Arcus we are as keen as everyone else to live in a safe and healthy society. Arcus is a leading Nordic wine and spirits company, and we have always taken our corporate social responsibility seriously. We will continue to do so in the future.
That is why we say: Think before you drink. Make great moments even better.
Last updated: 13 August 2018
We care about your privacy. Below, you will find information on the personal data we collect, why we do this and your rights related to the processing of personal data.
The data controller responsible for the personal data we process is Arcus ASA.
Arcus ASA’s contact information is:
Address: Destilleriveien 11, 1481 Hagan, Norway
Email: personvern@arcus.no
Phone number: +47 67 06 50 00
Organisation number: 987 470 569
If you have any questions about our processing of your personal data, please contact us by email at personvern@arcus.no.
We collect and use your personal data for different purposes depending on who you are and how we get in touch with you. We collect the following personal data for the purposes stated here:
1. To reply to enquiries we receive: Name, phone number, email address and potential personal data as a result of the inquiry. The processing of personal data is done on the basis of a balancing of legitimate interests. We consider that this information is necessary in order to help you with your inquiry.
2. To obtain information on the use of our websites, we use cookies. This site uses anonymization functionality, which means that users’ IP addresses are masked before logging. We maintain your personal privacy and only use the information for statistics. Complete IP addresses are not stored and Arcus is unable to identify the data subject. Pursuant to Article 11 (2) of the GDPR, the provisions in Article 15-20 are therefore not applicable. These are the provisions that regulate access to information, correction, erasure, the access to require limited processing and the right to data portability. Arcus has not found that the processing results in any disadvantage to privacy. The data subject has the right to oppose the processing of personal data. The right to oppose the processing can be exercised by changing the settings for cookies. See how to change the settings of your browser at nettvett.no.
We will not disclosure your personal data to others unless there is a basis for such disclosure. Examples of such a basis may be an agreement with you or a legal basis instructing us to disclose the information.
Arcus ASA uses data processors to collect, save or otherwise process personal data on our behalf. In such cases, we have entered into agreements to ensure data security at all stages of the processing. We use data processors for the following purposes:
All processing of personal data we do is within the EU/EEA area.
We store your personal data as long as necessary for the purpose for which the personal data was collected.
This means, for example, that personal data we process on the basis of your consent will be deleted if you withdraw your consent.
Arcus ASA will not store personal data beyond this, unless there is another legal basis for further processing.
You have the right to require access to information, correction or erasure of your personal data. You also have the right to require limited processing, to object to the processing and to require the right to data portability. You can read more about these rights on the Data Protection Authority’s website: www.datatilsynet.no.
To exercise your rights, please contact us at email address: personvern@arcus.no.
We will respond to your inquiry as soon as possible, and no later than 30 days.
We will ask you to confirm your identity or to provide additional information before we allow you to exercise your rights. We do this to ensure that we only provide access to your personal data to you, and not to someone pretending to be you.
You may withdraw your consent to processing personal data at any time. The easiest way to do this is to send an email to personvern@arcus.no.
If you think our processing of personal data does not match what we have described here or that we otherwise violate the GDPR, you may submit a complaint to the Data Protection Authority.
For information on how to contact the Data Protection Authority, visit the Data Protection Authority’s website. In Norway: www.datatilsynet.no.
In the event of a change of our services or changes to the regulations on processing personal data, there may be changes in the information provided here. If we have your contact information, we will notify you of these changes.